Danas, 04.09. sviđa mi se Google home! Potpuno sam oduševljena lopticom umesto slova O koju sam mogla da zaustavim, pokrenem, zarotiram oko različith osa. Moram da priznam da sam se neko kraće vreme igrala!SmileNaravno, podelili su svoja saznanja sa nama o čemu se zapravo radi.

Loptica je model Fulerena- alotropske modifikacije Ugljenika (C60), odnosno 60 atoma spojenih u tridesetostranični molekul. Sastavljen je od 12 pentagona i 20 heksagona spojenih u oblik sličan fudbalskoj lopti. Skoro da je savršen! Videćemo tek kako će biti iskorišten pošto je veoma reaktivan. Nadajmo se da će ovo otkriće, za koje je dodeljena Nobelova nagrada 1996.god. biti upotrebljeno za dobrobit čovečanstva.

Zapravo sam htela da kažem da me je ljudska kreativnost ponovo oduševila. Neki genije iz Googla (a tamo ih ima) je razmišljao kako da nas obavesti ili potseti na ovo naučno otkriće. Razmišljao je (vidi se) kako da, pored nas odraslih, zainteresuje i decu. Zaista je hteo da podeli! Ubeđena sam da je svako dete na kugli, koje je danas koristilo Google, provelo bar 3 minuta igrajući se lopticom. Oni najmlađi shvatili su ovu sliku kao poziv na igru, nešto stariji su pitali roditelje šta piše u prozoru ispod "ruke" pa sad znaju za Fuleren iako nisu shvatili šta je, osnovci i srednjoškolci sada znaju više nego sinoć a mi matorci smo obnovili gradivo i ko zna gde smo sve kroz linkove odlutali. Eto, tako se dele saznanja! Treba povremeno... u toku dana...googlati...nekoliko puta...bar po nekoliko minutaaaaaaSmile